Register
Page 71 of 97 FirstFirst ... 2161697071727381 ... LastLast
Results 701 to 710 of 964

Thread: Âu

 1. #701
  I can't breathe. ốc's Avatar
  Join Date
  Sep 2011
  Location
  Ốcland
  Posts
  6,045
  Quote Originally Posted by Triển View Post
  Lãnh tụ đối lập Anh: Thủ Tướng Boris Johnson ‘có thể bị tù’ nếu không hoãn Brexit
  “Bất kể chúng ta nghĩ thế nào về Brexit, hay là về thủ tướng, tất cả chúng ta đều có thể đồng ý về một nguyên tắc căn bản: đó là chính quyền phải tuân theo luật pháp,” ông Tomkins nói.

  Theo tờ The Telegraph, ông Johnson viết thư gửi các thành viên đảng Bảo Thủ, nói rằng ông sẽ không tuân hành luật theo đó buộc ông phải xin gia hạn Brexit.

  Ông Johnson khẳng định là sẽ “không bao giờ van xin Brussels” cho gia hạn Brexit thêm nữa.

  Hẹn mai về, hẹn mai về...


 2. #702
  Biệt Thự Triển's Avatar
  Join Date
  Sep 2011
  Posts
  22,001
  Sincères condoléances ....
  (...messages de mon téléphone cùi bắp)

 3. #703
  Biệt Thự Triển's Avatar
  Join Date
  Sep 2011
  Posts
  22,001
  Có điều ông cố tổng thống Pháp này làm đúng đắn nhất là đứng về phe Đức cùng thủ tướng Schroeder cùng thời chống lại cuộc đổ quân của Mỹ vô Iraq. Đức & Pháp không tham chiến, để không ân hận nhưng rốt cuộc cả Tây Âu vẫn phải nhận lãnh hậu quả người tị nạn Trung Đông đến nay không dứt. :-(

  (Cũng messages de mon téléphone cùi bắp nhưng khỏe re, đăng tin dễ như cơm sườn. À nhìn quanh quất đường sá Paris lục đục kéo cờ rủ....)

 4. #704
  Biệt Thự Triển's Avatar
  Join Date
  Sep 2011
  Posts
  22,001


  Cuộc đọ sức Boeing - Airbus khơi mào thương chiến Mỹ-Âu
  Thanh Hà


  Một chiếc Airbus A350 cất cánh từ sân bay ở Colomiers, gần Toulouse, Pháp, ngày 27/09/2019
  REUTERS/Regis Duvignau/File Photo

  Vụ kiện kéo dài 15 năm giữa hai ông khổng lồ của ngành công nghiệp chế tạo máy bay thế giới Boeing-Airbus bắt đầu tới hồi kết. Tòa án trọng tài của Tổ Chức Thương Mại Thế Giới (WTO/OMC) ngày 02/10/2019 cho phép Mỹ ghi được một bàn thắng quan trọng, khi nhìn nhận châu Âu cạnh tranh bất bình đẳng.

  Chính sách trợ giá của châu Âu gây thiệt hại 7,5 tỷ đô la cho đối thủ Boeing. Nhưng trên nguyên tắc, đến mùa xuân sang năm, cũng trên vụ kiện này, phần thắng sẽ nghiêng về tập đoàn Airbus của châu Âu.

  Ở Nhà Trắng, tổng thống Trump hoan nghênh phán quyết của WTO, một tổ chức ông từng cho là lỗi thời và đòi rút nước Mỹ ra khỏi. Tại Bruxelles, Liên Hiệp Châu Âu kêu gọi "thương lượng" tránh gây thiệt hại cho cả đôi bên. Bởi vì nếu phán quyết của WTO được áp dụng đến cùng, tập đoàn Airbus sẽ bị cấm cửa thị trường năng động nhất. Thế nhưng đồng thời, chỉ cần Washington đánh thuế 10 % vào máy bay Airbus, các hãng hàng không Mỹ cũng sẽ lao đạo, vì sẽ phải mua máy bay Airbus với cái giá đắt hơn trong lúc Boeing không đủ sức đáp ứng nhu cầu nội địa. Đó là chưa kể Airbus có cơ sở tại 40 tiểu bang ở Hoa Kỳ, trong đó có nhà máy lắp ráp tại bang Alabama. Cũng Airbus còn bảo đảm công ăn việc làm cho 375.000 người lao động Mỹ. Vào mùa tranh cử, không chắc chính quyền Trump xem nhẹ yếu tố này. Về phía châu Âu, ngành hàng không và công nghiệp máy bay cũng không thể phát triển nếu thiếu Boeing.

  Tuy nhiên, hầu hết các nhà quan sát đều lưu ý rằng, phán quyết của Tổ Chức Thương Mại Thế Giới liên quan đến hai ông khổng lồ Boeing và Airbus được đưa ra trong bối cảnh đặc biệt.

  Thứ nhất, tổng thống Trump chuẩn bị tái tranh cử và ông tiếp tục khai thác lập luận khá dễ hiểu đối với thành phần cử tri ủng hộ ông : đó là "đánh thuế vào hàng nhập khẩu của nước ngoài cho phép nước Mỹ thu về hàng tỷ đô la, bảo vệ công ăn việc làm cho dân Mỹ".

  Thứ hai là xung đột thương mại Mỹ-Trung kéo dài từ một năm rưỡi qua vẫn chưa ngã ngũ, và chưa đem lại những thành quả cụ thể nào như chính quyền Trump mong đợi. Thành thử phán quyết có lợi cho Washington trên hồ sơ vụ kiện Airbus cho phép chủ nhân Nhà Trắng khoe thành tích với công luận Mỹ cho dù vụ kiện Boeing-Airbus đã được khởi động từ năm 2004.

  Hơn thế nữa với phán quyết ngày 02/10/2019 của WTO, Washington được quyền đánh thuế vào 7,5 tỷ đô la hàng của châu Âu, bán sang Hoa Kỳ. Chính phủ Mỹ đã chuẩn bị sẵn một danh sách dài những "đối tượng" nằm trong tầm ngắm. Trong số này bao gồm từ phó mát của Ý đến rượu vang Pháp, từ rượu mạnh của Anh đến máy móc của Đức sử dụng cho công nghiệp. Từ khi lên cầm quyền, tổng thống Trump tuyên chiến về thương mại với cả những đồng minh chiến lược thân thiết nhất của Hoa Kỳ, dọa từ Nhật Bản đến Hàn Quốc và đương nhiên là Liên Hiệp Châu Âu.

  Phán quyết của tòa án trọng tài WTO cho phép Washington có thêm củi lửa để mở thêm một mặt trận mới trong chiến tranh mậu dịch với các đồng minh châu Âu. Càng gặp khó khăn về đối nội trước đe dọa bị truất phế, Trump càng quyết liệt hơn trên mặt trận thương mại. Chiến tranh mậu dịch do Nhà Trắng tiến hành càng gay gắt hơn. Đối với Bruxelles, đây cũng là một mối đau đầu vào lúc kinh tế Liên Hiệp Châu Âu đang đứng trước nhiều thách thức, nghiêm trọng hơn cả là ẩn số Brexit.

  Trong mọi trường hợp, phán quyết vừa qua của WTO trên hồ sơ Boeing - Airbus có thể dẫn tới hai hậu quả khó lường : một là vô hình chung, khi phạt hai nhà sản xuất máy bay truyền thống Âu Mỹ Tổ Chức Thương Mại Thế Giới tạo cơ hội cho tập đoàn Comac của Trung Quốc nhập cuộc. Nay đã là một cường quốc về kinh tế, chắc chắn Bắc Kinh không chấp nhận để mãi mãi là công ty gia công cho Boeing và Airbus trong lĩnh vực chế tạo máy bay.

  Hậu quả thứ nhì liên quan đến uy tín của tổ chức Thương Mại Thế Giới. Định chế này liệu có còn chính đáng khi đã gián tiếp tạo điều kiện cho Mỹ tăng tốc chiến tranh thương mại, ít ra là qua lời nói, nhắm vào Liên Hiệp Châu Âu, để rồi tới đầu năm tới, lại cho phép Bruxelles phạt Boeing của Mỹ ?

  /* nguồn: http://vi.rfi.fr/quoc-te/20191003-cu...mai-my-chau-au
  http://dtphorum.com/pr4/signaturepics/sigpic726_7.gif

 5. #705
  Biệt Thự Triển's Avatar
  Join Date
  Sep 2011
  Posts
  22,001  Paris prosecutors: Police attack suspect adhered to 'radical vision of Islam'

  The man suspected of a deadly knife attack at the police headquarters in Paris was in contact with conservative Islamic Salafists, the lead prosecutor has said. The suspect had worked for the Paris police since 2003.
  A staffer at Paris police headquarters who killed four colleagues in a knife attack on Thursday seemed to have believed in "a radical vision of Islam," anti-terror prosecutor Jean-Francois Ricard said Saturday.

  The assailant, a 45-year-old civilian computer expert who converted to Islam about 10 years ago, was in contact with members of the Salafist Islamist movement, Ricard told reporters.

  Police Chief Didier Lallement said on Friday that the attacker, like everyone in the intelligence division, had received a high level of security screening.

  He had worked for the Paris police force since 2003 did not have a history of psychiatric problems.

  'Extreme violence'

  Ricard said the autopsies "attest to a scene of extreme violence" in an attack that lasted seven minutes, adding that the two knives used in the attack had been purchased by the killer.

  The man "agreed with certain atrocities committed in the name of [Islam]" and defended the Charlie Hebdo attacks in 2015, Ricard said.

  The suspect, who was shot dead in a confrontation with police, exchanged 33 text messages with his wife ahead of the attacks, all of which were of a religious character, Ricard said. The suspect's wife is in police custody until Monday.

  Officials have not officially said there was a terrorist motive behind the attack, but handing a case to anti-terrorism prosecutors usually indicates a terrorism link is the focus of inquiries.

  Ricard said his office had taken over the probe because of signs the crime was premeditated, the attacker's desire to die and the nature of injuries found on at least one of the victims.

  Opposition parties call for parliamentary inquiry

  Prime Minister Edouard Philippe told weekly newspaper Le Journal du Dimanche he had ordered inspectors to review the procedures in place in the intelligence department of the police headquarters and anti-terror intelligence unit to detect signs of radicalization among civil servants.

  Philippe also defended Interior Minister Christophe Castaner, who has come under attack from French opposition parties, including the far-right National Rally and the center-right Les Republicains. They have called for a parliamentary inquiry into the knife attack, alleging that Castaner had withheld information in the case.

  Eric Ciotti of Les Republicains wrote on Twitter that the interior minister had withheld information about the possible radicalization of the Paris police employee.

  "Why was he still in the police's service, what confidential access did he have? A commission of inquiry must clarify the state of affairs," Ciotti said on Twitter.

  "I am confident in Christophe Castaner, who expressed what he knew at the moment when he spoke," Phillipe was quoted as saying on Saturday.

  France suffered Islamist terrorist attacks in 2015 and 2016 that killed 237 people.

  law/sms (AFP, Reuters, dpa)


  /* src.: https://www.dw.com/en/paris-prosecut...lam/a-50711031


  http://dtphorum.com/pr4/signaturepics/sigpic726_7.gif

 6. #706
  Biệt Thự Triển's Avatar
  Join Date
  Sep 2011
  Posts
  22,001
  Macron gives Johnson until end of week to overhaul Brexit plan

  French president’s insistence that UK should give way raises chances of talks imploding

  (more)


  http://dtphorum.com/pr4/signaturepics/sigpic726_7.gif

 7. #707
  Biệt Thự Triển's Avatar
  Join Date
  Sep 2011
  Posts
  22,001


  +++ Deadly shooting near synagogue in German city of Halle — live updates +++

  A shooting outside a synagogue in the eastern German city of Halle has left at least two people dead. Read the latest here.  Police in Halle

  - At least two people have been killed in the attack in the eastern German city of Halle.

  - The shooting occured near a synagogue while the Jewish community was observing Yom Kippur.

  - The police have detained one suspect, but have warned that others may remain at large.

  All updates in the UTC/GMT time zone

  15:44 Authorities in Halle have confirmed that one male and one female victim were being treated in a local hospital for gun shot wounds.

  Police have also said they discovered explosive material near the city's Humboldt Street synagogue.

  15:32 A spokeswoman for the city government of Halle has clarified that there were shots fired in two parts of the city, with one incident occurring near the synagogue and Jewish cemetery, and another outside of a Kebab shop. At least two suspects fled in what was possibly a stolen vehicle, heading south on the route that leads to Munich.

  15:19 Germany's foreign minister, Heiko Maas, expressed his sadness at the timing and apparent anti-Semitic nature of the attack, saying on Twitter: "That on the Yom Kippur a synagogue was shot at touches all our hearts. We must all act against anti-Semitism in our country."

  Malu Dreyer, the head of Maas' Social Democratic Party (SPD), said "many signs suggest that this brutal attack was directed at Jewish life in Germany. We will never accept this."

  15:11 Igor Matviyets, 28, a member of Halle's Jewish community, spoke with DW about his shock and sadness, though he pointed out that there have been a string of smaller hate crimes in Halle in recent years.

  "As everywhere else, there were anti-Semitic incidents in Halle, not as many as in bigger cities like Berlin, but things happened here, too — never life-threatening, but graffiti, shouting, some anti-Semitic demonstrations as there is a far-right scene in Halle of course."

  "I am shocked and don't know how I will feel in this city in the coming days and weeks."

  14:59 Police in Bavaria have said they are preparing officers over suspicions that the escaped suspects may be fleeing to the southern state.

  Rainer Haseloff, the conservative state premier of Saxony-Anhalt, where Halle lies, issued a statement saying: "I am appalled by this detestable act. Not only have people been torn out of our midst, it is also a cowardly attack on peaceful coexistence in our country. My sympathy goes to the families of the victims."

  14:13 Halle police warned against speculation on their Twitter feed after a rumor began spreading rapidly online that some people had been taken hostage in a city supermarket. The police stressed that there was no evidence of a hostage situation.

  Train travel between Hamburg and Munich and Berlin and Munich has been disrupted with the Halle train station still closed, rail operator Deutsche Bahn (DB) said.

  13:49 Federal prosecutors in Germany have announced that they will be handling the murder case in Halle.

  An anniversary celebration for the lead-up to the fall of the Berlin Wall planned for nearby Leipzig this evening will still go ahead, organizers have said.


  13:24 Max Privorotzki, head of Halle Jewish Community, tells the German press that the building was "fully occupied" at the time of the shooting because of Yom Kippur.

  He said that a suspect had tried to enter the building. "A heavily armed attacker with a helmet and rifle tried to shoot at our doors," Privorotzki added.


  Karte Halle und Landsberg

  12:55 Officials said that police protection near synagogues was being strengthened in Halle, Leipzig and Dresden for the time being. In Leipzig, major commemorations are planned for this evening to celebrate the 30th anniversary of the rallies that eventually led to the fall of the Berlin Wall.

  12:30 Shots were also reported in the neighboring town of Landsberg following the shooting in Halle, but police did not immediately provide further details or say whether the two shootings were related.

  12:17 Police and Jewish community leaders confirm that the shooting happened in the Paulusviertel district, near a synagogue. While no connection could be declared with certainty, the attack took place on Yom Kippur, the holiest day of the year in Judaism.

  12:00 Two people are confirmed dead by authorities, though no further details of their indentities have been given. Officers say they have detained one suspect.
  The synagogue in Halle

  The main train station in Halle, located outside the city of Leipzig, was also closed as police continue to search for the suspects.

  11:20 Police in Halle confirm that shots were fired in the eastern German city. They warn locals to stay indoors, saying multiple possible suspects fled in a car. One eyewitness told regional public broadcaster MDR that one of the suspects was wearing a military-style combat uniform and was armed with "multiple weapons."


  /* src.: https://www.dw.com/en/deadly-shootin...tes/a-50751722
  http://dtphorum.com/pr4/signaturepics/sigpic726_7.gif

 8. #708
  Biệt Thự Triển's Avatar
  Join Date
  Sep 2011
  Posts
  22,001


  http://dtphorum.com/pr4/signaturepics/sigpic726_7.gif

 9. #709
  Biệt Thự Triển's Avatar
  Join Date
  Sep 2011
  Posts
  22,001
  Quote Originally Posted by Triển View Post


  +++ Deadly shooting near synagogue in German city of Halle — live updates +++

  A shooting outside a synagogue in the eastern German city of Halle has left at least two people dead. Read the latest here.  Police in Halle

  - At least two people have been killed in the attack in the eastern German city of Halle.

  - The shooting occured near a synagogue while the Jewish community was observing Yom Kippur.

  - The police have detained one suspect, but have warned that others may remain at large.

  All updates in the UTC/GMT time zone

  15:44 Authorities in Halle have confirmed that one male and one female victim were being treated in a local hospital for gun shot wounds.

  Police have also said they discovered explosive material near the city's Humboldt Street synagogue.

  15:32 A spokeswoman for the city government of Halle has clarified that there were shots fired in two parts of the city, with one incident occurring near the synagogue and Jewish cemetery, and another outside of a Kebab shop. At least two suspects fled in what was possibly a stolen vehicle, heading south on the route that leads to Munich.

  15:19 Germany's foreign minister, Heiko Maas, expressed his sadness at the timing and apparent anti-Semitic nature of the attack, saying on Twitter: "That on the Yom Kippur a synagogue was shot at touches all our hearts. We must all act against anti-Semitism in our country."

  Malu Dreyer, the head of Maas' Social Democratic Party (SPD), said "many signs suggest that this brutal attack was directed at Jewish life in Germany. We will never accept this."

  15:11 Igor Matviyets, 28, a member of Halle's Jewish community, spoke with DW about his shock and sadness, though he pointed out that there have been a string of smaller hate crimes in Halle in recent years.

  "As everywhere else, there were anti-Semitic incidents in Halle, not as many as in bigger cities like Berlin, but things happened here, too — never life-threatening, but graffiti, shouting, some anti-Semitic demonstrations as there is a far-right scene in Halle of course."

  "I am shocked and don't know how I will feel in this city in the coming days and weeks."

  14:59 Police in Bavaria have said they are preparing officers over suspicions that the escaped suspects may be fleeing to the southern state.

  Rainer Haseloff, the conservative state premier of Saxony-Anhalt, where Halle lies, issued a statement saying: "I am appalled by this detestable act. Not only have people been torn out of our midst, it is also a cowardly attack on peaceful coexistence in our country. My sympathy goes to the families of the victims."

  14:13 Halle police warned against speculation on their Twitter feed after a rumor began spreading rapidly online that some people had been taken hostage in a city supermarket. The police stressed that there was no evidence of a hostage situation.

  Train travel between Hamburg and Munich and Berlin and Munich has been disrupted with the Halle train station still closed, rail operator Deutsche Bahn (DB) said.

  13:49 Federal prosecutors in Germany have announced that they will be handling the murder case in Halle.

  An anniversary celebration for the lead-up to the fall of the Berlin Wall planned for nearby Leipzig this evening will still go ahead, organizers have said.


  13:24 Max Privorotzki, head of Halle Jewish Community, tells the German press that the building was "fully occupied" at the time of the shooting because of Yom Kippur.

  He said that a suspect had tried to enter the building. "A heavily armed attacker with a helmet and rifle tried to shoot at our doors," Privorotzki added.


  Karte Halle und Landsberg

  12:55 Officials said that police protection near synagogues was being strengthened in Halle, Leipzig and Dresden for the time being. In Leipzig, major commemorations are planned for this evening to celebrate the 30th anniversary of the rallies that eventually led to the fall of the Berlin Wall.

  12:30 Shots were also reported in the neighboring town of Landsberg following the shooting in Halle, but police did not immediately provide further details or say whether the two shootings were related.

  12:17 Police and Jewish community leaders confirm that the shooting happened in the Paulusviertel district, near a synagogue. While no connection could be declared with certainty, the attack took place on Yom Kippur, the holiest day of the year in Judaism.

  12:00 Two people are confirmed dead by authorities, though no further details of their indentities have been given. Officers say they have detained one suspect.
  The synagogue in Halle

  The main train station in Halle, located outside the city of Leipzig, was also closed as police continue to search for the suspects.

  11:20 Police in Halle confirm that shots were fired in the eastern German city. They warn locals to stay indoors, saying multiple possible suspects fled in a car. One eyewitness told regional public broadcaster MDR that one of the suspects was wearing a military-style combat uniform and was armed with "multiple weapons."


  /* src.: https://www.dw.com/en/deadly-shootin...tes/a-50751722

  16:23 Halle police have written on Twitter that the situation is "no longer considered an imminent risk" and said that citizens were allowed back on the streets of the city.

  After hours of being shut down, police have also reopened the city's train station.

  16:05 Catholic Cardinal Reinhard Marx, head of the German Bishops' Conference, condemned the attack.

  "We stand in solidarity with the Jewish fellow citizens, anti-Semitism and blind violence must have no place in our society," he said in a statement. "We stand close to the Jews in our country, our sisters and brothers, especially in these hours in prayer."


  http://dtphorum.com/pr4/signaturepics/sigpic726_7.gif

 10. #710
  Biệt Thự Triển's Avatar
  Join Date
  Sep 2011
  Posts
  22,001
  Quote Originally Posted by Triển View Post


  16:23 Halle police have written on Twitter that the situation is "no longer considered an imminent risk" and said that citizens were allowed back on the streets of the city.

  After hours of being shut down, police have also reopened the city's train station.

  16:05 Catholic Cardinal Reinhard Marx, head of the German Bishops' Conference, condemned the attack.

  "We stand in solidarity with the Jewish fellow citizens, anti-Semitism and blind violence must have no place in our society," he said in a statement. "We stand close to the Jews in our country, our sisters and brothers, especially in these hours in prayer."
  16:49 Chancellor Angela Merkel's spokesman said that she offered her "deepest condolences" to the families and community.

  "Our solidarity is with Germany's Jews on this Yom Kippur holiday. Our thanks go out security forces still deployed."

  At the same time, footage began to circulate on social media that one attacker had reportedly live streamed during the attack. According to Germany's Spiegel magazine, there are clear references to anti-Semitic and right-wing extremist motives in the video.
  http://dtphorum.com/pr4/signaturepics/sigpic726_7.gif

 

 

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
All times are GMT -7. The time now is 02:53 AM.
Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright © 2020 vBulletin Solutions Inc. All rights reserved.
Forum Modifications By Marco Mamdouh